Hae keskon vuosiraportista 2015

Rauta- ja erikoiskauppa

Rauta- ja erikoiskaupan toimiala tarjoaa asiakkailleen rauta- ja sisustuskaupan, maatalous- ja konekaupan ja vapaa-ajan kaupan tuotteiden valikoimat sekä hyvin saavutettavan kauppaverkoston, verkkokaupat ja sähköiset palvelut.

Rauta- ja erikoiskaupalla on toimintaa Suomessa, Ruotsissa, Norjassa, Virossa, Latviassa, Liettuassa, Venäjällä ja Valko-Venäjällä. Henkilöstömäärä vuoden 2015 lopussa oli 12 270.

Rauta- ja sisustuskaupassa Kesko on Suomen markkinajohtaja ja Euroopan viidenneksi suurin alan toimija. 

Rauta- ja sisustuskaupan ketjut ovat K-rauta, Rautia, Byggmakker, Senukai, OMA, Asko ja Sotka. Rautakesko Yrityspalvelu palvelee rautakaupan suuria yritysasiakkaita. K-ryhmän rauta- ja sisustuskaupan myynnistä yritysmyynnin osuus on jo yli 40 %.

Tammikuussa 2016 Kesko julkisti ostavansa LVI- ja sähkötuotteiden kauppaan erikoistuneen Onnisen ja vahvistavansa näin asemaansa rakentamisen ja talotekniikan kaupassa Euroopassa. Yrityskaupan toteutuminen vaatii kilpailuviranomaisten hyväksynnän.

Syksyllä 2015 avattiin ensimmäiset K-rauta Express -myymälät Helsingissä ja Espoossa. Uusi myymäläkonsepti tuo rautakauppapalvelut kaupunkien keskustoihin ja kauppakeskuksiin. Työkalujen lisäksi kodin sisustamisen tuotteisiin, kuten maaleihin ja pintamateriaaleihin, painottuva valikoima palvelee erityisesti kaupunkilaisten kotiremonttitarpeita. K-rauta Expressiin voi helposti tilata tuotteita myös koko K-raudan laajasta tilaustuotevalikoimasta.

Rautakesko Yrityspalvelu uudisti verkkopalveluitaan ja avasi erityisesti yritysasiakkaita palvelevan Dekostudion Helsingin Bulevardille marraskuussa 2015.

Omat merkit Cello, PROF, FXA ja Fiorin tarjoavat rauta- ja sisustuskaupan asiakkaille luotettavia ja edullisia tuotteita. Kotiin ja puutarhaan tuotteita tarjoava Cello uudisti brändi-ilmeensä syksyllä 2015. Uusi Cello on aikaisempaa eloisampi, tunteikkaampi ja inspiroivampi.

Maatalous- ja konekauppa käsittää K-maatalouden ja Konekeskon toiminnot. Vuonna 2015 yhdistimme maatalous- ja konekaupan toiminnot yhteen yksikköön asiakaskokemuksen parantamiseksi Suomessa ja synergian hyödyntämiseksi asiakastyössä. Konekeskolla on toimintaa Suomen lisäksi myös Baltian maissa.

Vapaa-ajan kaupan ketjut ovat Intersport, Budget Sport ja Kookenkä. Intersport Finland Oy on Intersport- ja Budget Sport -ketjuillaan Suomessa urheilukaupan markkinajohtaja ja on tuomassa kansainvälistä The Athlete's Foot -ketjua Suomeen.

Kattavan kauppapaikkaverkoston lisäksi asiakkaille on tarjolla monikanavaisia sähköisiä palveluita ja useita verkkokauppoja. Vapaa-ajan kaupassa asiakkaita palvelevat Intersport.fi, Budgetsport.fi ja Kookenka.fi. Kaikissa Suomen K-raudoissa ja Rautioissa sekä Ruotsin, Viron ja Latvian K-raudoissa toimii Tilaa verkosta, nouda kaupasta -verkkokauppa. Asiointia helpottavat sähköiset palvelut kuten erilaiset kodin remontoinnin suunnitteluohjelmat, menekkilaskurit ja mobiiliapplikaatiot.

Toiminnassa:
K-rauta Express tuo rautakauppapalvelut suurten asiakasvirtojen äärelle

K-rauta Express -konseptin taustalla on asiakaskäyttäytymisen muutos, jonka tekijöitä ovat muun muassa kaupungistuminen ja perhekoon pienentyminen, verkkokaupan lisääntyminen, väestön ikääntyminen ja yksityisautoilun väheneminen tietyissä asiakasryhmissä.

Rauta- ja sisustuskaupan strategiatyön tuloksena luotiin uusi K-rauta Express -kauppakonsepti, joka tuo rautakauppapalvelut suurten asiakasvirtojen ääreen kaupunkien keskustoihin ja kauppakeskuksiin.

K-rauta Expressin tuote- ja palveluvalikoimalla esimerkiksi kerrostalohuoneiston remontin voi käydä suunnittelemassa ja tilaamassa yhdellä käynnillä. Valikoiman painopiste on kodin sisustamisen tuotteissa, maaleissa ja työkaluissa.

Express-myymälöissä on verkkokaupan noutopisteet ja suunnittelupalveluita varten omat tilat ja toimintamalli.

– K-rauta Express -konseptin ideana on tarjota kaupunkilaisasiakkaille entistäkin helpompaa ja nopeampaa asiointia. Ostokset voi tehdä vaikka työmatkan yhteydessä ilman autoa tai tuotteet tilata verkkokaupasta mukaan otettavaksi. Teemme kaikkemme, jotta kaupassa olisi kiva käydä, K-raudan ketjujohtaja Virpi Viinikainen sanoo.

K-rauta Express -myymälä toimii aina suuremman K-rauta-kauppiaan satelliittimyymälänä. Näin kooltaan pieni myymälä voi tukeutua suuremman K-raudan valikoimiin, logistiikkaan ja muuhun toimintaan.

Ensimmäinen K-rauta Express avattiin elokuussa 2015 Helsingin ydinkeskustassa kauppakeskus Forumissa ja toinen marraskuussa Espoon kauppakeskus Sellossa. Konseptia testataan näissä myymälöissä ja saatujen kokemusten perusteella kehitetään konseptia ja tehdään päätös sen levittämisestä. Kehittämisen pohjana ovat laajat asiakastutkimukset.

Lue lisää K-rauta Expressistä.

Lue lisää

Rauta- ja erikoiskaupan kilpailuedut

 • Asiakastarpeisiin perustuvat ketjukonseptit ja palvelukokonaisuudet
 • Eri asiakasryhmien palveleminen samasta myymäläverkostosta
 • Kattava myymäläverkosto ja laajat sähköiset palvelut
 • Verkon ja perinteisen kauppaverkoston tehokas yhdistäminen
 • Tilaa verkosta, nouda kaupasta -toimintamalli
 • Ammattitaitoinen asiakaspalvelu myymälässä ja sähköisissä kanavissa
 • Tunnetut ja luotetut kauppaketjut sekä tuotebrändit
 • Tehokas hankinta ja logistiikka
 • Kansainvälisesti yhtenäiset toimintamallit

Rauta- ja sisustuskaupan ketjut

K-rauta

Kansainvälinen K-rauta tarjoaa rakentamisen, remontoinnin, pihan ja puutarhan sekä sisustamisen ja kodin kalustamisen tuotteet ja palvelut kuluttaja-, projekti- ja yritysasiakkaille. K-rautoja on Suomessa, Ruotsissa, Virossa, Latviassa ja Venäjällä. Suomessa kaikissa K-raudoissa toimii kauppiasyrittäjä.

Rautia

Rautia palvelee erityisesti rakentajia, remontoijia ja rakennusalan ammattilaisia Suomen laajimmalla rautakauppaverkostolla. Kaikissa Rautia-kaupoissa toimii kauppiasyrittäjä.

Byggmakker

Byggmakker on Norjan keskeinen rautakauppatoimija, joka tarjoaa koko maan kattavan kauppaverkoston ja erittäin vahvan yritysasiakasosaamisen. Lähes kaikki Byggmakker-kaupat toimivat kauppiasmallilla.

Senukai

Senukain kaupat tarjoavat Liettuassa asiakkailleen laajat non-food-tuotteiden valikoimat painottuen erityisesti rakentamiseen ja asumiseen liittyviin tuotteisiin.

OMA

OMA on Valko-Venäjän suurin rautakauppaketju.

Rautakesko Yrityspalvelu

Rautakesko Yrityspalvelun asiakkaita ovat valtakunnalliset ja suuret alueelliset rakennusliikkeet, kiinteistöhuoltoyhtiöt, taloteollisuus ja muut yritysasiakkaat. Yrityspalvelun vahvuutena ovat laajat rautakauppatuotteiden valikoimat ja kiinteä yhteistyö K-rauta- ja Rautia-kauppaverkostojen kanssa, joiden kautta varastotoimitukset kulkevat.

Asko

Asko on suomalainen huonekalukaupan ja kodinsisustamisen tunnetuin ja luotetuin tuotemerkki. Askossa on laatutietoiselle kodin sisustajalle kilpailukykyinen mallisto sekä alan aktiivisin ja luotettavin palvelu. Askolla on kauppoja Suomessa ja Virossa sekä Virossa myös verkkokauppa.

Sotka

Edullisen ja kattavan tuotevalikoimansa lisäksi Sotka tunnetaan helppoa asiointia arvostavan asiakkaan huonekalujen ostopaikkana. Sotkalla on Suomessa ja Virossa kauppoja ja verkkokauppa.

 

Maatalous- ja konekaupan ketjut

K-maatalous

Suomessa maatalousasiakkaita palvelee kattava K-maatalous-kauppojen kauppaverkosto. K-maatalous-kauppiaiden asiakkaita ovat maatalousyrittäjät, koneurakoitsijat sekä hevosalan ammattilaiset ja harrastajat. Useat K-maatalous-kaupat toimivat Rautia-kaupan yhteydessä.

Konekesko

Konekesko on rakennus-, materiaalinkäsittely-, ympäristö- ja maatalouskoneiden sekä vapaa-ajankoneiden maahantuontiin, kauppaan ja jälkimarkkinointiin keskittyvä konekaupan yritys. Konekesko toimii Suomessa, Virossa, Latviassa ja Liettuassa. 

Vapaa-ajan kaupan ketjut

Intersport, Intersport.fi

Intersport-ketjun kaupoista ja verkkokaupasta asiakas saa tarvitsemansa tuotteet ja välineet urheiluun, kuntoiluun ja vapaa-aikaan.

Budget Sport, Budgetsport.fi

Budget Sport -kaupat tarjoavat urheilukaupan tuotteita liikuntaan, ulkoiluun ja vapaa-aikaan helposti ja edullisesti. Asiakkaita palvelee myös monipuolinen Budgetsport.fi-verkkokauppa.

Kookenkä, Kookenka.fi

Kookenkä on Suomen suurin koko perheen kenkäkauppaketju. Kookengällä on myös verkkokauppa.

Markkinat

Rauta- ja sisustuskaupan markkinat maittain ja niiden kehitys edelliseen vuoteen verrattuna (vähittäiskauppa, alv 0 %)

Rauta- ja sisustuskaupan koko toimialueella markkinat ovat noin 23 mrd. euroa*
Suomi 3,1 mrd. euroa (-2,9 %), (RaSi ry)
Ruotsi 4,3 mrd. euroa (12,3 %), (HUI)
Norja 4,0 mrd. euroa (5,5 %), (Virke)
Viro 0,4 mrd. euroa (7,0 %)*
Latvia 0,4 mrd. euroa (4,0 %)*
Liettua 0,5 mrd. euroa (2,0 %)*
Venäjä 9,2 mrd. euroa (-6,0 %), (PMR)
Valko-Venäjä 1,4 mrd. euroa (14,4 %)*

Kodin sisustaminen ja huonekalukauppa noin 1,5 mrd. euroa (-0,6 %) (Tilastokeskus)

Maatalous- ja konekaupan markkinat ja niiden kehitys edelliseen vuoteen verrattuna (vähittäiskauppa, alv 0 %)

Maatalouskaupan markkinat ovat noin 2 mrd. euroa ja ne laskivat edellisestä vuodesta.
Konekeskon tuotealueiden kokonaismarkkinat ovat Suomessa noin 1,0 mrd. euroa ja ne laskivat edellisestä vuodesta. Baltiassa Konekeskon tuotealueiden kokonaismarkkinat ovat noin 0,5 mrd. euroa ja ne kasvoivat edellisestä vuodesta.*

Erikoiskaupan markkinat Suomessa ja niiden kehitys edelliseen vuoteen verrattuna (vähittäiskauppa, alv 0 %)

Urheilukauppa noin 0,8 mrd. euroa (6,6 %), (Tilastokeskus)
Jalkinekauppa noin 0,3 mrd. euroa (-4,0 %), (TMA ja Keskon oma arvio)

* Keskon oma arvio

Markkinaosuudet

Rautakauppa

Suomi 40 % (RaSi ry). Pääkilpailijat: STARK, Kodin Terra, S-rauta ja Bauhaus
Ruotsi 5 % (HUI ja Keskon oma arvio). Pääkilpailijat: Bauhaus, Byggmax, Beijer Bygg, Woody Bygghandel ja XL Bygg
Norja 17 % (Virke ja Keskon oma arvio). Pääkilpailijat: Monter/Optimera, Maxbo, Coop ja XL Bygg
Viro 24 %*. Pääkilpailijat: Ehitus ABC, Bauhof, Espak ja Bauhaus
Latvia 12 %*. Pääkilpailijat: Depo DIY ja Kursi
Liettua 30 %*. Pääkilpailijat: Ermitazas, Moki-Vezi ja Lytarga
Luoteis- ja Keski-Venäjä 7 %* (Pietari ja Moskova). Pääkilpailijat: Leroy Merlin, OBI, Castorama, Maxidom ja STD Petrovich
Valko-Venäjä 10 %*. Pääkilpailijat: Novoselkin ja Materik

Huonekalukauppa

Asko ja Sotka
Suomi 23 %*
Kilpailijat: huonekaluliikkeet

Maatalouskauppa

Suomi 27 %*
Pääkilpailijat: DLA (Hankkija Oy), Turun Konekeskus/Konefarmi ja Raisioagro

Konekauppa

Suomi (lähde: Trafi)
Perämoottorit** 45 % (Yamaha)
Veneet** 21 % (Yamarin, Suvi)
Moottoripyörät** 21 % (Yamaha)
Traktorit** 9 % (Massey Ferguson)
Kevyet < 750 kg tavarakuljetusperävaunut 15 % (Muuli)

** rekisteröitävät

Baltia 20 % (Keskon oma arvio)

Urheilukauppa

Intersport, Budget Sport ja Kesport
Suomi 31 % (Tilastokeskus ja Keskon oma arvio)
Kilpailijat: Sportia, Top Sport, Stadium, XXL Sport & Outdoor, tavaratalot ja hypermarketit sekä muut urheilun erikoisliikkeet

Kenkäkauppa

Kookenkä ja Kenkäexpertti
Suomi 10 %*
Kilpailijat: muut erikoisliikkeet, tavaratalot, hypermarketit, urheilukaupat ja verkkokaupat

* Keskon oma arvio

Toiminnassa:
Dekostudio esittelee tuotteita sisustamisen ja kalustamisen ammattilaisille

Dekostudio on uusi sisustamisen ja kalustamisen ammattilaisten kohtaamispaikka.

Keskon rauta- ja sisustuskauppa avasi marraskuussa 2015 suunnittelijoille ja arkkitehdeille suunnatun kohtaamispaikan Helsingissä osoitteessa Bulevardi 46. Dekostudiossa esitellään Keskon rauta- ja sisustuskaupan sisustamisen ja kalustamisen tuotteita.

Dekostudio on tarkoitettu tukemaan Rautakesko Yrityspalvelun, Keskon rauta- ja sisustukaupan omien merkkien sekä K-rauta- ja Rautia-kauppojen yritysasiakasmyyntiä. Miljöö on suunnittelijoille houkutteleva ja tilat soveltuvat niin suunnittelutyöhön kuin koulutustilaisuuksiinkin.

– Dekostudio on kohtaamispaikka, jossa pääsemme tuomaan esiin valikoimaamme ja vaikuttamaan yritysasiakkaan rakennusprojektin materiaalivalintoihin jo alkuvaiheessa. Urbaani näyttelytila tuo sisustustuotteet suunnittelijoiden äärelle hyvien kulkuyhteyksien varrelle, rauta- ja sisustuskaupan yrityksille myynnistä vastaava johtaja Mikko Pasanen sanoo.

Bulevardin Dekostudio rakentuu ilmeeltään rautakauppamiljööstä poikkeavaksi tilaksi, jossa ytimen muodostavat Keskon rauta- ja sisustuskaupan oma maahantuonti ja valittujen yhteistyökumppanien tuotteet. Tilat soveltuvat tuote-esittelyjen lisäksi neuvottelu- ja suunnittelutyöskentelyyn sekä koulutustilaisuuksiin.

Kesko avasi vastaavanlaisen tilan Viron Tallinnassa helmikuussa 2016.

Lue lisää Rautakesko Yrityspalvelusta.

Lue lisää

Strategiset painopisteet

Strateginen tavoite
 • Kasvu Euroopassa rauta- ja sisustuskaupan kolmen suurimman toimijan joukkoon
Mitä teemme
 • Kesko on julkistanut ostavansa LVI- ja sähkötuotekauppaan erikoistuneen Onnisen. Onninen toimii maantieteellisesti Keskon kanssa samoilla alueilla Pohjois-Euroopassa ja Itämeren alueella ja luo erinomaisen perustan Keskon rakentamisen ja talotekniikan kaupan kasvulle Suomessa ja muualla Euroopassa. Kauppa vaatii kilpailuviranomaisten hyväksynnän.
 • Baltian toiminnot keskitetään Liettuassa toimivaan tytäryhtiöön Senukaihin. Järjestely mahdollistaa Baltian ja Valko-Venäjän liiketoimintojen johtamisen yhtenä kokonaisuutena ja antaa paremmat mahdollisuudet kannattavan kasvun nopeuttamiseen. Järjestely vaatii kilpailuviranomaisten hyväksynnän.
 • Suomessa vahvistamme markkina-asemaamme ja kannattavuutta
 • Yritysasiakkaiden entistä parempi palvelu
 • Kehitämme digitaalisia palveluitamme
 • K-rauta Express -konsepti
 • Tilaa verkosta ja nouda kaupasta -palvelu jo kaikissa K-raudoissa ja Rautioissa
 • Ruotsissa ja Norjassa jatkamme kannattavuuden parantamista ja haemme kannattavaa kasvua
 • Tilaa verkosta ja nouda kaupasta -palvelu jo kaikissa 20 K-raudassa Ruotsissa
 • Norjassa lähes kaikki kaupat toimivat kauppiasmallilla
 • Venäjällä jatketaan maltillisesti kannattavaa kasvua Pietarin ja Moskovan alueella
 • Kannattava kasvu Pietarissa ja Moskovassa
 • Verkkokaupan ja asiakasryhmäkohtaisten palveluiden käyttöönotto
 • Panostukset aktiiviseen yritysasiakas- ja projektimyyntiin
 • Tarjoamme yritys- ja projektiasiakkaille entistä laajempia palveluita
 • Uudistimme Yrityspalvelun verkkopalveluita
 • Avasimme Dekostudion palvelemaan yritysasiakkaita
 • Onnisen hankinta vahvistaa erityisesti yritysmyyntiä. Yrityskauppa vaatii viranomaisten hyväksynnän
 • Jatkamme Askon ja Sotkan kannattavuuden parantamista
 • Panostamme digitaalisuuteen ja sähköisten palvelujen kehittämiseen. Sotkan verkkokauppa avattiin vuonna 2015 ja Askon verkkokauppa avataan vuonna 2016
 • Rakennamme rauta- ja huonekalukaupan yhteistyöstä kilpailuetua Askolle, Sotkalle, K-raudalle ja Rautialle
 • Myynti kasvoi vuonna 2015 ja kustannukset laskivat yli 3 %. Jatkamme tehostustoimia myös vuonna 2016.
 • Parannamme maatalous- ja konekaupan tehokkuutta
 • Kannattavuus vahvistui vuonna 2015; jatketaan toimia hyvän kehityksen varmistamiseksi
 • Yhdistimme maatalous- ja konekaupan toiminnot yhteen yksikköön asiakaskokemuksen parantamiseksi Suomessa ja synergian hyödyntämiseksi asiakastyössä
 • Haemme tehokkuutta konekaupassa toimimalla yhteistyössä Suomen, Viron, Latvian ja Liettuan alueella samojen valittujen päämiehien kanssa
 • Vahvistamme urheilu- ja kenkäkaupan kilpailukykyä
 • The Athlete’s Foot -ketju tulee Suomeen
Rauta- ja erikoiskauppa lukuina
LukumääräMyynti (alv 0 %),
milj. €
Vähittäismyynti ja kauppojen lukumäärät2015201420152014
K-rauta*4542567560
Rautia*9396427443
Rautakesko Yrityspalvelu192187
Asko34369491
Sotka53509497
Intersport*6062194195
Budget Sport*11124641
Kookenkä*38443235
K-maatalous**8081437463
Konekesko, Suomi11154150
Muut***75807697
Suomi yhteensä4905042 3132 359
K-rauta, Ruotsi2020209197
Byggmakker, Norja8882664671
Muut Pohjoismaat yhteensä108102873868
Senukai, Liettua2019328317
Asko ja Sotka, Viro*101099
K-rauta, Viro888778
K-rauta, Latvia885253
Konekesko, Viro4035
Konekesko, Latvia3841
Konekesko, Liettua3824
Konekesko, Baltia yhteensä116101
Baltia yhteensä4645592558
K-rauta, Venäjä1313192250
Intersport, Venäjä18191215
OMA, Valko-Venäjä1211116125
Venäjä ja Valko-Venäjä yhteensä4343320390
Rauta- ja erikoiskauppa ulkomaat yhteensä1971901 7851 815
Rauta- ja erikoiskauppa yhteensä6876944 0984 174
* Sisältää verkkokaupan
** Vuonna 2015 Rautioista 45 oli samalla K-maatalouskauppoja. Vuonna 2014 Rautioista 46 oli samalla K-maatalouskauppoja
*** Lukuihin sisältyy 30 (30) rautakauppaa, 16 (16) Kenkäexpertti-liikettä, 25 (29) Kesport-liikettä ja 4 (5) Musta Pörssiä.
Rauta- ja erikoiskaupan avainluvut20152014
LiikevaihtoMilj. €3 2503 568
LiikevoittoMilj. €-57,2-52,0
Liikevoitto ilman kertaluonteisia eriäMilj. €63,60,4
Liikevoitto liikevaihdosta ilman kertaluonteisia eriä%2,00,0
InvestoinnitMilj. €5572
Sidottu pääomaMilj. €823941
Sidotun pääoman tuotto ilman kertaluonteisia eriä%7,70,0
Henkilökunta keskimäärin11 26912 524
Kiinteistöt20152014
Omistuskohteet, pääomatMilj. €357441
Omistuskohteet, pinta-ala1 000 m2404474
Vuokrakohteet, vuokravastuuMilj. €672754
Vuokrakohteet, pinta-ala1 000 m21 0141 168