Hae keskon vuosiraportista 2015

VASTUULLISUUS­OHJELMA

Suurimpia edistysaskelia vastuullisuusohjelmassa vuoden 2015 aikana ovat Tuottajalle kiitos -toimintamallin luominen, energiatehokkuussopimuksen tavoitteen hyvä edistyminen, ihmisoikeusarvioinnin jatkaminen, omien merkkituotteiden ainesosien alkuperän kartoitustyö, Gasumin kanssa aloitettu biokaasuyhteistyö sekä vastuullisuuden verkkokoulutuksen julkaiseminen.

Vastuullinen toimija

Vastuullinen toimija

Keskon toiminta vaikuttaa koko yhteiskuntaan. Vastuulliset toimintatapamme ohjaavat kaikkea toimintaamme.

Yhteisön hyväksi

Yhteisön hyväksi

Paikallisuus ja K-kauppiaat ovat K-ryhmän kilpailuetuja. Kesko ja K-kaupat ovat mukana rakentamassa parempaa yhteiskuntaa yhdessä kumppaneiden kanssa.

Työyhteisö

Työyhteisö

Kesko ja K-kaupat tarjoavat monipuoliset ura- ja kehittymismahdollisuudet kaupan alan eri tehtävissä. Haluamme olla kaupan alan houkuttelevin työpaikka.

Vastuullinen hankinta ja myynti

Vastuullinen hankinta ja myynti

Asiakkaiden on voitava luottaa siihen, että kaupan tarjoamat tuotteet ovat tutkittuja, turvallisia ja vastuullisesti valmistettuja.

Hyvinvointia asiakkaille

Hyvinvointia asiakkaille

Kesko ja K-kaupat haluavat helpottaa asiakkaiden elämää, tarjota terveellisiä ja hyvinvointia edistäviä palveluja ja opastaa asiakkaita tuotteiden oikeaan käyttöön.

Ilmastonmuutoksen hillintä

Ilmastonmuutoksen hillintä

Osallistumme omalla toiminnallamme ilmastonmuutoksen hillintään ja edistämme luonnonvarojen kestävää käyttöä.

Tutustu vastuullisuusohjelman tavoitteisiin ja niiden etenemiseen alla

Vastuullinen toimija

Sitoudumme vastuullisiin toimintatapoihin ja tuotamme yhdessä taloudellista lisäarvoa

Sitoudumme vastuullisiin toimintatapoihin ja tuotamme yhdessä taloudellista lisäarvoa

 • Vastuulliset toimintatavat ohjaavat kaikkea toimintaamme
 • Noudatamme hyvää hallintotapaa
 • Parannamme yhdessä taloudellista kannattavuutta
 • Kehitämme kauppaverkostomme monikanavaisuutta asiakkaan odotuksia kuunnellen
Tavoite

Koko henkilökuntamme noudattaa vastuullisia toimintatapojamme.

Tavoitteen eteneminen

Aikataulussa

Vastuulliset toimintatapamme -ohjeistus on olennainen osa uusien työntekijöiden perehdytystä. Ohjeistus päivitetään vuoden 2016 aikana. Vuoden 2015 alusta lähtien kaikilla Keskon Venäjän liiketoimintayhtiöillä on ollut käytössä omat korruptionvastaiset politiikkansa.

Järjestämme säännöllistä koulutusta vastuullisista toimintatavoista.

Aikataulussa

Vastuulliset toimintatapamme -ohjeistuksesta kerrotaan vuonna 2015 julkaistussa kaikille keskolaisille suunnatussa vastuullisuuden verkkokoulutuksessa. Vuoden 2015 loppuun mennessä koulutuksen oli suorittanut 6 088 henkilöä. Osana jatkuvaa vastuullisuuskoulutusta järjestettiin vuonna 2015 vastuullisia toimintatapoja käsittelevä koulutustilaisuus Keskon Valko-Venäjän yhtiön avainhenkilöille. Keskon intranetissä, Keskonetissä, muistutetaan keskolaisia ohjeistuksesta etusivun pysyvällä bannerilla.

Keskon sidotun pääoman tuottotavoite on 14 % ja oman pääoman tuottotavoite on 12 %.

 

Aikataulussa

Vuonna 2015 sidotun pääoman tuotto ilman kertaluonteisia eriä oli 11,7 % ja oman pääoman tuotto ilman kertaluonteisia eriä oli 8,2 %.

Tarjoamme verkkokauppapalvelut kaikilla toimialoilla. Verkossa on kattavat kauppakohtaiset tuotetiedot, hinnat ja saatavuus vuoden 2016 loppuun mennessä.

Aloitettu

Kaikissa Suomen K-raudoissa ja Rautioissa sekä Ruotsin, Viron ja Latvian K-raudoissa toimii Tilaa verkosta, nouda kaupasta -verkkokauppa. K-ruokakauppojen Tilaa ja nouda -palvelut laajentuivat eri puolella Suomea. Lokakuussa julkaistiin K-ruoka-mobiilisovellus, joka tarjoaa henkilökohtaisia etuja ja kauppakohtaisia tarjouksia sekä älykkään ostoslistan. Sotkan verkkokauppa avattiin tammikuussa 2015 ja Askon verkkokauppa avataan vuonna 2016.

Yhteisön hyväksi

Rakennamme yhdessä parempaa yhteiskuntaa

Rakennamme yhdessä parempaa yhteiskuntaa

 • Luomme kumppanuuksia ja osallistumme paikallisyhteisöjen kehittämiseen
 • Kehitämme toimintaamme vuorovaikutuksessa asiakkaiden kanssa
 • Henkilöstömme toimii arjessa vastuullisesti
Tavoite

Olemme haluttu kumppani ja vastuullinen naapuri.

Tavoitteen eteneminen

Aikataulussa

K-ruokakaupat, K-citymarket Oy (käyttötavara), K-raudat ja Rautiat olivat  mukana Sinivalkoinen jalanjälki -kampanjassa. Paikalliset tuottajat ja K-kauppiaat yhteen tuovia Lähiruokatreffejä järjestettiin kuudella paikkakunnalla. Kesko loi vuoden 2015 aikana Tuottajalle kiitos -toimintamallin, jolla halutaan kiinnittää huomiota tuottajien asemaan ja parantaa kotimaisen tuotannon arvostusta.

Kesko oli mukana Nenäpäivä-kampanjassa, Hyvä Joulumieli -keräyksessä ja Pelastusarmeijan Joulupata-keräyksessä. K-ruokakaupat osallistuivat UNICEFin ja Pampersin kansainväliseen rokotekampanjaan. K-ruokakaupoissa voi pulloja palauttamalla osallistua pullonpalautusarpajaisiin, joiden tuotot käytetään Pelastakaa Lapset ry:n Eväitä Elämälle -ohjelmaan. Koripalloliiton ja K-ruokakauppojen yhteistyönä järjestettiin koripallotapahtumia yli 10 000 lapselle ympäri Suomea.

Osallistamme asiakkaamme ja henkilökuntamme vastuullisuustyöhömme.

 

 

 

 

Aikataulussa

Kaikille keskolaisille suunnattu vastuullisuuden verkkokoulutus julkaistiin suomeksi ja englanniksi vuonna 2015. Vuoden 2015 loppuun mennessä koulutuksen oli suorittanut 6 088 henkilöä. Venäjänkielinen versio julkaistaan keväällä 2016. Päivittäistavara-, rauta- ja maatalouskaupan henkilöstölle Keskossa ja kaupoissa on tehty verkkokoulutuksia vastuullisesta hankinnasta ja K-vastuullisuuskonseptista suomeksi ja englanniksi. K-vastuullisuuskonseptiin liittyvä auditointi tehtiin 44 rautakaupassa vuonna 2015. Muut toimintamaat laativat omat, Keskon vastuullisuusohjelmaa tukevat vastuullisuustavoitteensa vuonna 2015. Asiakkaiden odotuksia kartoitetaan säännöllisesti erilaisilla kyselyillä ja tutkimuksilla. Osana Keskon ihmisoikeusarviointia kuultiin syksyn 2015 aikana sidosryhmien näkemyksiä siitä, miten he kokevat ihmisoikeuksien toteutumisen esimerkiksi asiakastilanteissa. Kesko ja sen ketjut käyvät aktiivista vuoropuhelua asiakkaiden kanssa sosiaalisessa mediassa.

Autamme asiakasta tehokkaaseen asiointiin; verkkokaupat, SmartPost, myymälästä noudot.

Aikataulussa

Kehitämme digitaalisia palveluja kaikilla toimialoilla. Kaikissa Suomen K-raudoissa ja Rautioissa sekä Ruotsin, Viron ja Latvian K-raudoissa toimii Tilaa verkosta, nouda kaupasta -verkkokauppa. K-ruokakauppojen Tilaa ja nouda -palvelut laajentuivat eri puolella Suomea. Lokakuussa julkaistiin K-ruoka-mobiilisovellus, joka tarjoaa henkilökohtaisia etuja ja kauppakohtaisia tarjouksia sekä älykkään ostoslistan. Sotkan verkkokauppa avattiin tammikuussa 2015 ja Askon verkkokauppa avataan vuonna 2016. Starbucks, Posti ja DHL laajensivat palveluita  K-ruokakauppoihin vuonna 2015. DHL Express ja K-ryhmä aloittivat yhteistyön, jossa ruoka- ja rautakauppoihin tulee 250−300 DHL:n palvelupistettä eri puolille Suomea. SmartPost-pakettiautomaatteja on 137 K-kaupan yhteydessä.

Laajennamme siemensopimusviljelyohjelmakoulutuksia; tavoitteena on kouluttaa 100 % sopimusviljelijöistä kolmen vuoden aikana.

Aikataulussa

Vuoden 2015 loppuun mennessä sopimusviljelijöistä on koulutettu 90 %.

Konseptoimme luomuviljelyohjelman.

Aikataulussa

K-maatalouden koetila tekee luomulajikkeisiin liittyvää yhteistyötä Nylands Svenska Lantbrukssällskapetin kanssa. Luomuviljelyyn on tuotettu opasmateriaalia, johon on koottu tietoa ketjun tarjonnasta ja lajikkeista.

Työyhteisö

Teemme ja tarjoamme laadukasta työtä

Teemme ja tarjoamme laadukasta työtä

 • Meillä on tyytyväiset työntekijät ja osaavat esimiehet
 • Tarjoamme mielekkäitä ja monipuolisia työtehtäviä sekä mahdollisuuden kehittyä
 • Olemme kaupan alan houkuttelevin työpaikka
 • Tarjoamme turvallisen ja terveellisen työympäristön
Tavoite

Olemme työtyytyväisyydessä kaupan alan paras työnantaja.

Tavoitteen eteneminen

Jäljessä aikataulusta

Vuonna 2015 K-ryhmässä käynnistettiin K-duuni-ohjelma, jolla on tarkoitus edistää alle 30-vuotiaiden väyliä työllistyä ja kasvaa kaupan alan ammattilaisiksi Keskossa ja K-kaupoissa. Vuonna 2015 panostettiin erityisesti Tutustu ja tienaa -harjoittelijoiden, TET-harjoittelijoiden ja kesätyöntekijöiden ohjaamiseen. Ensimmäisessä kesätyöpaikassaan työskenteleviä nuoria eri puolelta K-ryhmää kutsuttiin jakamaan kokemuksiaan, ja nuorten omien toiveiden ja palautteen pohjalta uudistettiin sekä esimiesten että kesätyöntekijöiden ohjeistusta. Vuoden 2016 alussa toteutetun henkilöstötutkimuksen sitoutuneisuusindeksi oli 61 %. Universumin Nuoret ammattilaiset 2015 -tutkimuksessa Keskon sijoitus oli 31.

Käymme kehityskeskustelun jokaisen työntekijän kanssa vuosittain.

Aikataulussa


Vuoden 2016 alussa toteutetussa henkilöstötutkimuksessa 80 % vastaajista kertoi käyneensä tavoite- ja kehityskeskustelun viimeisten 12 kk:n aikana. Henkilöstötutkimuksen vastausprosentti oli 85 %.

Koulutamme esimiehiämme säännöllisesti.

Aikataulussa

Vuonna 2015 esimiesten osaamista kehitettiin monipuolisesti. Painopistealueita olivat K-ryhmän toimintaperiaatteiden jalkauttaminen, haastavat esimiestilanteet, uuden tiimin haltuunotto, tuloksellinen esimiestyö ja henkilöstötutkimuksen tulosten hyödyntäminen tiimin kehittämiseksi. Loppuvuonna pilotoitiin ensimmäinen K-ryhmän uutta johtamiskulttuuria edistävä K-Way Uudet esimiehet -valmennusohjelma. Yhteensä keskolaisilla esimiesvalmennuksilla rekisteröitiin lähes 700 suoritusta. Verkossa suoritettavia esimieskoulutusmoduuleita opiskeltiin noin 3 700 suorituksen verran.

Vähennämme sairauspoissaoloja ja ennenaikaisten työkyvyttömyyseläkkeiden määrää.

Aikataulussa

Keskossa on panostettu sairauspoissaolojen ja ennenaikaisten työkyvyttömyyseläkkeiden määrän vähentämiseen työterveyshuollon toiminnan, esimiehille suunnatun Puhutaan Työ Kuntoon -valmennuksen (yli 1 000 esimiestä valmennettu viimeisen viiden vuoden aikana), työn muokkauksen, ammatillisen kuntoutuksen sekä OHS-tiimissä työskentelevän Work Ability Managerin työn avulla. Work Ability Managerin toiminnalla tuetaan työntekijän työhönpaluuta ja pohditaan eri keinoja jatkaa työelämässä. Sairauspoissaolot ovat edelleen olleet laskusuunnassa.  

Vastuullinen hankinta ja myynti

Hankimme ja myymme vastuullisesti ja tuemme asiakasta kestävissä valinnoissa

Hankimme ja myymme vastuullisesti ja tuemme asiakasta kestävissä valinnoissa

 • Tarjoamme asiakkaalle tietoa ja tukea vastuullisiin ostopäätöksiin 
 • Teemme vastuulliset teot asiakkaalle näkyviksi ja helpoiksi 
 • Kehitämme tuotevalikoimiamme asiakkaita kuunnellen 
 • Varmistamme hankintaketjun vastuullisuuden 
 • Vastaamme tuotteiden turvallisuudesta ja laadusta 
Tavoite

Tunnistamme koko toimitusketjumme ja edistämme aktiivisesti riskimaatoimittajiemme sosiaalisen vastuun auditointeja.

Tavoitteen eteneminen

Aikataulussa

Vuoden 2015 aikana tavarantoimittajien tehtailla tai viljelmillä tehtiin 107 täyttä auditointia ja 80 uudelleenauditointia. Vuonna 2015 BSCI-prosessissa oli 200 Keskon riskimaatoimittajien tehdasta tai viljelmää. Vuoden 2015 aikana tehtiin päivittäistavaroiden omien merkkien ainesosien alkuperän kartoitustyö. Jatkossa ainesosakartoitus tehdään jo silloin, kun uutta tuotetta ollaan ottamassa valikoimiin. Kesko ja lastenoikeusjärjestö Plan International Suomi jatkavat yhteistyötä Thaimaan kalateollisuuden vastuullisuuden ja siirtotyöläisten aseman parantamiseksi. Yhteistyöstä on sovittu vuosiksi 2015–2018. Kesko jatkoi  ihmisoikeuksiin liittyvää vaikutusarviointia vuoden 2015 aikana. Kesko julkisti riskimaissa toimivat omamerkkisten ja oman maahantuonnin piirissä olevien vaatteiden, asusteiden, kenkien ja laukkujen valmistustehtaat nettisivuillaan keväällä 2015.

Lisäämme alkuperämerkinnät omiin merkkituotteisiin.

Aikataulussa

Omissa merkkituotteissa on alkuperämerkinnät. Vuosina 2014−2015 Keskon päivittäistavarakaupassa tehtiin mittava omien merkkituotteiden pakkausmerkintöjen muutostyö, joka perustui EU:n elintarviketietoasetukseen.

Tarjoamme laajan Pirkka vastuullisten tuotteiden valikoiman; 500 vastuullisen kriteerin omaavaa Pirkka-tuotetta ja 200 Pirkka-luomutuotetta vuoteen 2015 mennessä.

Jäljessä aikataulusta

Vuonna 2015 valikoimassa oli Pirkka Reilun kaupan tuotteita 40, Pirkka Luomu -tuotteita 134, Pirkka MSC-sertifioituja kaloja 41 ja Pirkka UTZ -merkittyjä tuotteita 17.

Vuoteen 2020 mennessä kaikki Pirkka-tuotteissa oleva palmuöljy on vastuullisesti tuotettua (CSPO).

Jäljessä aikataulusta

Vuoden 2015 lopussa Keskon päivittäistavarakaupan ja Kespron tuotteiden sisältämästä palmuöljystä noin 20 % oli vastuullisesti tuotettua palmuöljyä.

Keskon päivittäistavarakaupan oman suoran riskimaatuonnin tuotannon sosiaalinen vastuullisuus on sataprosenttisesti varmennettua vuoteen 2015 mennessä.

Saavutettu

Vuoden 2015 lopussa varmennuksen piirissä oli 100 %. Vuoden 2015 aikana tehtiin päivittäistavaroiden omien merkkien ainesosien alkuperän kartoitustyö. Jatkossa ainesosakartoitus tehdään jo silloin, kun uutta tuotetta ollaan ottamassa valikoimiin.

Hyvinvointia asiakkaalle

Tarjoamme asiakkaan hyvinvointia edistäviä palveluita

Tarjoamme asiakkaan hyvinvointia edistäviä palveluita

 • Helpotamme asiakkaan elämää
 • Tarjoamme terveellisiä tuotteita ja hyvinvointia edistäviä palveluita
 • Lisäämme sähköisiä palveluita
 • Opastamme asiakkaita tuotteiden oikeaan käyttöön
Tavoite

Jokaisessa rautakaupassa on ainakin yksi koulutettu Energiaosaaja tai -mestari sekä palveluyhteistyöverkosto.

Tavoitteen eteneminen

Aikataulussa


Energiaosaajan palvelutuotteet ovat osa K-rautojen ja Rautioiden ketjuvalikoimaa. Kauppojen osaamista kehitettiin tuotekoulutuksilla vuonna 2015.

Kaikki K-ruokakaupat ovat K-vastuullisuuskonseptin piirissä vuoteen 2014 mennessä.

Saavutettu

Kaikki K-ruokakaupat ovat K-vastuullisuuskonseptin piirissä. K-vastuullisuuskauppakonsepti on käytössä K-raudoissa ja Rautioissa, ja kauppoja auditoidaan K-vastuullisuuskaupan kriteerien mukaisesti. K-vastuullisuuskauppakonsepti otettiin käyttöön K-maatalouskaupoissa syksyllä 2015, ja auditoinnit aloitetaan syksyllä 2016.

Tehdään hyvää. Yhdessä. -teema näkyy myymälöissä ja markkinoinnissa.

Aikataulussa

Tehdään hyvää. Yhdessä. -teema on olennaisena osana mukana K-ruokakauppojen sekä rauta- ja maatalouskauppojen viestinnässä ja markkinoinnissa.

Koulutamme ja neuvomme konekaupan asiakkaitamme käyttämään koneita ja laitteita oikein, turvallisesti ja taloudellisesti sekä pidentämään koneiden käyttöikää.

Aikataulussa

Maatalouskoneiden asiakkaat koulutetaan käyttämään ostamiansa koneita, muun muassa puimureita ja tarkkuussilppureita sekä suurempia traktoreita.

Ilmastonmuutoksen hillintä

Hillitsemme yhdessä ilmastonmuutosta ja edistämme luonnonvarojen kestävää käyttöä

Hillitsemme yhdessä ilmastonmuutosta ja edistämme luonnonvarojen kestävää käyttöä

 • Pienennämme ympäristövaikutuksia yhteistyössä koko toimitusketjun kanssa
 • Edistämme kehitystä kohti vähähiilistä yhteiskuntaa
 • Autamme asiakkaitamme pienentämään ympäristövaikutuksiaan
Tavoite

Lisäämme yhteistyötä toimitusketjun kanssa luonnonvarojen kestävän käytön edistämiseksi ja vähähiilisen yhteiskunnan luomiseksi.

Tavoitteen eteneminen

Aikataulussa

Kesko on mukana Foreign Trade Associationin (FTA) Business Environmental Performance Initiative (BEPI) -aloitteessa. BEPI auttaa jäsenyrityksiä globaalien toimitusketjujen ympäristöasioiden hallinnassa.

Uutena palveluna asiakkaille aloitimme sähkö- ja hydridiautojen latauspisteiden rakennuttamisen merkittävimmille kauppapaikoille vuonna 2015.

Hyödynnämme toiminnassamme syntyneet jätteet tavoitteena nollakaatopaikkajäte.

Aikataulussa

Vuonna 2015 päivittäistavarakaupan jätteiden hyötykäyttöaste oli 99 %, rauta- ja erikoiskaupan 99,4 % ja autokaupan 99,9 %. Jätehuoltosopimuksen piirissä olevien Etelä-Suomen kauppojen jätteiden hyötykäyttöaste oli noin 98 %. 

Vähennämme ruokahävikkiä 10 % vuoteen 2020 mennessä.

Aikataulussa

Ruokahävikkiä pienennetään K-ruokakaupoissa sähköisten ennuste- ja tilausjärjestelmien, tehokkaan logistiikan, henkilökunnan koulutuksen, viimeistä käyttöpäivää lähestyvien tuotteiden hintojen alennusten ja pakkausten ominaisuuksien optimointien avulla. Monet K-ruokakaupat lahjoittavat ruokaa hyväntekeväisyyteen.

Keskon päivittäistavarakauppa, Gasum, Myllyn Paras ja Wursti aloittivat syksyllä 2015 yhteistyön, jossa kaupan syömäkelvottomasta biojätteestä valmistettua biokaasua hyödynnetään energiana uusien Pirkka-tuotteiden valmistuksessa.

Parannamme energiatehokkuutta 65 GWh:n verran vuositasolla vuoteen 2016 mennessä.

Aikataulussa

Vuoden 2015 loppuun mennessä Kesko oli tehostanut energiankulutustaan 64 GWh:n verran ja saavuttanut tavoitteestaan 97 %.

Vähennämme Keslogin kuljetuksien suhteellisia hiilidioksidipäästöjä 10 % vuoteen 2020 mennessä.

Aikataulussa

Päästöjä vähennetään muun muassa kuljetusten reittisuunnittelulla, toimitusten paluukuljetuksilla, kaksitasoisilla perävaunuilla ja taloudellisen ajotavan koulutuksella. Maaliskuussa 2015 Keslog käynnisti erikoispitkän Ekorekan pilottikokeilun Vantaa−Oulu-runkoliikenteessä.

Vastuullisuusohjelman tavoitteet ja saavutukset muissa toimintamaissa

Muut toimintamaat

Muiden toimintamaiden omat vastuullisuustavoitteet

Muiden toimintamaiden vastuullisuustyötä edistämään perustettiin tammikuussa 2015 ohjausryhmä Steering group for local responsibility in operating countries. Ohjausryhmän ensimmäisiä tehtäviä oli laatia jokaiselle muissa toimintamaissa toimivalle yhtiölle yhteistä vastuullisuusohjelmaamme täydentäviä, paikalliset olosuhteet huomioivia tavoitteita. Alla esitellään yhtiöiden ensiaskeleet näiden tavoitteiden saavuttamisessa.

K-rauta Venäjä

Tavoite

Työyhteisö: Teemme ja tarjoamme laadukasta työtä.

 • Työntekijämme ovat sitoutuneita konsernin strategiaan, myyntitavoitteisiin ja asiakastyytyväisyyden kehittämiseen

 

Tavoitteen eteneminen

Aikataulussa

Vuonna 2015 henkilöstölle järjestettiin strategiatyöpajoja. Myymälähenkilöstölle järjestettiin asiakaspalvelukoulutuksia. Työyhteisön We care -projekti toimi aktiivisesti.

Yhteisön hyväksi: Rakennamme yhdessä parempaa yhteiskuntaa

 • Yhteiskunta arvostaa K-rauta Venäjän vastuullisuustyötä
 • Työntekijämme ovat sitoutuneita  K-rauta Venäjän vastuullisuustavoitteisiin

 

Aikataulussa

K-rauta Venäjä osallistui vuonna 2015 Handyman-hyväntekeväisyysprojektiin sekä yhteisprojektiin tavarantoimittaja Saint Gobainin kanssa. Kumpikin projekti järjestettiin lastenkotilasten tukemiseksi.

K-rauta Venäjä järjesti myymälöissään touko–kesäkuussa 2015 muovisten kukkaruukkujen kierrätyskampanjan. 20 652 ruukkua kerättiin kierrätykseen.

K-rauta Viro ja Latvia

Tavoite

Työyhteisö: Teemme ja tarjoamme laadukasta työtä

 • Osaava henkilökunta
 • Henkilöstön koulutus

 

Tavoitteen eteneminen

Aloitettu

Henkilöstön koulutusprojektit on keskeytetty toistaiseksi odottamaan Senukai-järjestelyjä.

Ilmastonmuutoksen hillintä: Hillitsemme yhdessä ilmastonmuutosta ja edistämme luonnonvarojen kestävää käyttöä.

 • Tehostamme kuljetuksia
 • Kehitämme logistiikan tiedonhallintaa

 

Aikataulussa

Asiakastoimituksia ja niihin liittyvää tiedonhallintaa tehostetaan. Logistiikan reittisuunnitelmat ja varastonhallinta optimoidaan.

 

 

 

K-rauta Ruotsi

Tavoite

Työyhteisö: Teemme ja tarjoamme laadukasta työtä

 • Vastuullisuuden perehdytys ja verkkokoulutus

 

Tavoitteen eteneminen

Aloitettu

Vastuullisuuden perehdytyskeskustelut käydään kaikkien työntekijöiden kanssa vuoden 2016 aikana. Vastuullisuuden verkkokoulutus rakennetaan vuoden 2016 aikana.

Ilmastonmuutoksen hillintä: Hillitsemme yhdessä ilmastonmuutosta ja edistämme luonnonvarojen kestävää käyttöä

 • Lisäämme materiaalikierrätystä myymälöissä
 • Vähennämme energiankulutusta myymälöissä

 

Aikataulussa

Materiaalikierrätysaste oli vuonna 2015 46 % (2014: 42 %).

Energiankulutus väheni vuonna 2015 8 % (2015: 15 463 MWh, 2014: 16 778 MWh. Vuosien 2013–2015 aikana vähennys oli yhteensä 15 %.

Konekesko Liettua

Tavoite

Työyhteisö: Teemme ja tarjoamme laadukasta työtä

 • Järjestämme vastuullisuuskoulutuksen koko henkilöstölle

 

Tavoitteen eteneminen

Aikataulussa

Vastuullisuuden verkkokoulutukset on aloitettu. Vastuullisuusasiat on otettu mukaan henkilöstön suorituksen arviointeihin. Vastuullisuusviestintää henkilöstölle tehostetaan.

Yhteisön hyväksi: Rakennamme yhdessä parempaa yhteiskuntaa

 • Osallistumme järjestötyöhön
 • Tarjoamme harjoittelumahdollisuuksia opiskelijoille
 • Osallistumme hyväntekeväisyysprojekteihin

 

Aikataulussa

Konekesko Liettua on seuraavien järjestöjen jäsen:

Vuoden 2015 aikana tarjottiin kuudelle opiskelijalle harjoittelupaikka.

Vuonna 2015 tuettiin paikallista nuorisourheilua.

Konekesko Latvia

Tavoite

Työyhteisö: Teemme ja tarjoamme laadukasta työtä

 • Kehitämme tiedonkulkua johdon ja työntekijöiden välillä
 • Huolehdimme tasapainosta työ- ja yksityiselämän välillä

 

Tavoitteen eteneminen

Aikataulussa

Henkilöstön edustajia osallistuu johtoryhmän kokouksiin neljä kertaa vuodessa. Vastuullisuusviestintää on tehostettu.

Ylitöiden ja käyttämättömien lomapäivien seurantaa on tehostettu. Poikkeamiin on puututtu.

Vastuullinen hankinta ja myynti: Hankimme ja myymme vastuullisesti ja tuemme asiakasta kestävissä valinnoissa

 • Kehitämme huoltopalveluita
 • Kehitämme verkkopalveluita

 

Aloitettu

Vuonna 2015 otettiin käyttöön huollon puhelinpalvelu. Järjestelmää kehitetään vuonna 2016.

Vuonna 2015 hinnastojen verkkopalveluja kehitettiin. Työ jatkuu vuonna 2016 koneiden ja laitteiden teknisiin tietoihin liittyvien verkkopalvelujen kehittämisellä.

Konekesko Viro

Tavoite

Työyhteisö: Teemme ja tarjoamme laadukasta työtä

 • Panostamme kehityskeskusteluihin
 • Järjestämme esimiehille vastuullisuuden verkkokoulutuksen

 

Tavoitteen eteneminen

Aikataulussa

Henkilöstön kehityskeskusteluihin panostettiin vuonna 2015. Asetetut tavoitteet saavutettiin.

Vastuullisuuden verkkokoulutukset esimiehille käynnistettiin vuonna 2015. Henkilöstötutkimuksen esimiestoimintaa mittaavat tavoitteet täytettiin.

Vastuullinen hankinta ja myynti: Hankimme ja myymme vastuullisesti ja tuemme asiakasta kestävissä valinnoissa

 • Opastamme asiakkaitamme koneiden ja laitteiden ominaisuuksien ja teknisten ratkaisujen suhteen

 

Aikataulussa

Vuonna 2015 panostettiin asiakkaiden opastamiseen ja asiakastilaisuuksiin. Asiakastyytyväisyysindeksi ylitti tavoitteen (4,1; tavoite 4,0).

K-ruoka Venäjä

Tavoite

Vastuullinen hankinta ja myynti: Hankimme ja myymme vastuullisesti ja tuemme asiakasta kestävissä valinnoissa

 • Panostamme tuotteiden laatuun, tuoreuteen ja turvallisuuteen

 

Tavoitteen eteneminen

Aikataulussa

Tuoteturvallisuuden, tavarantoimittajien laadunhallintakyvyn sekä myymälöiden hygienian ja laatutason seurantaa suoritettiin omavalvontasuunnitelman mukaisesti.

Hyvinvointia asiakkaille: Tarjoamme asiakkaan hyvinvointia edistäviä palveluita

 • Huomioimme valikoimissamme kaikki asiakasryhmät
 • Edistämme terveellisten elintarvikkeiden tarjontaa

 

Aikataulussa

Vuonna 2015 panostettiin tuoreiden hedelmien ja vihannesten valikoimiin. Luomu-, kasvisruokavalio- ja erikoisruokavalioiden valikoimia kehitettiin. Lähiruoan tarjontaa edistettiin. Jätteiden kierrätystä kehitettiin.

Indoor Viro

Tavoite

Ilmastonmuutoksen hillintä: Hillitsemme yhdessä ilmastonmuutosta ja edistämme luonnonvarojen kestävää käyttöä

 • Vähennämme kaatopaikkajätteen määrää
 • Kehitämme lajittelua ja kierrätystä

 

Tavoitteen eteneminen

Aloitettu

Jätteiden lajittelun kehitysprojekti aloitettiin tammikuussa 2016.

Vastuullinen hankinta ja myynti: Hankimme ja myymme vastuullisesti ja tuemme asiakasta kestävissä valinnoissa

 • Yhtenäistämme hinnoittelua
 • Vältämme ylipitkiä kampanjoita

 

Aloitettu

Järjestelmäkehitysprojekti aloitettiin joulukuussa 2015.

Byggmakker Norja työstää omat tavoitteensa vuoden 2016 aikana.